Roodkruinmangabey

De roodkruinmangabey is een opvallende verschijning. Door zijn spierwitte oogleden, die afsteken bij zijn zwarte gezicht, wordt hij ook wel ‘de aap met vier ogen’ genoemd.

Roodkruinmangabey

(Cercocebus torquatus)

Familie: apen van de Oude Wereld
Geslachtsgroep: mangabeys

Leefgebied: primaire regenwouden, secundair moerasbos en mangrovebossen
Voedsel: vruchten, zaden, noten, bladeren en bloemen
Gewicht: mannen 8-12,5 kg, vrouwen 5-8 kg
Groepsvorm: gemengde groep, 10-20 dieren
Draagtijd: ± 5,5 maand
Aantal jongen: 1 jong
Leeftijd: ± 25 jaar

Fokprogramma: ESB
Status in het wild: kwetsbaar

Leefgebied

Leefgebied Roodkruinmangabey

Foto's