Nieuw project vanaf 2024

Mede dankzij vele donaties is dit nieuwe losloopgebied in 2023 geopend en toegankelijk voor bezoekers!

Nieuw project: de Gorillavallei

Het volgende project is een heel nieuw gorillagebied: de Gorillavallei. Ook hiervoor werken we samen met architect Martijn de Geus van maison h. Martijn heeft vroeger als gorillaverzorger bij Apenheul gewerkt. Het is onze ambitie de Gorillavallei in 2028 te openen.

Lees hieronder verder om meer te lezen over het reeds geopende losloopgebied met talapoins en franjeapen.

Banjoko 600X400a

Nieuw losloopgebied

Dit nieuwe gebied is ontwikkeld tot een extra gebied met loslopende apen. Een verrassende laatste beleving, vlak voordat je uitkomt bij de shop en het park na een heerlijk dagje uit verlaat.

Tekst gaat verder onder de video

  • Een verrassende laatste beleving met loslopende talapoins. Dit vind je nog nergens en is nog geen bewezen concept. Ondanks jaren lange ervaring met loslopende apen is het natuurlijk best wel spannend!
  • De apen in dit gebied hebben een heel nieuw binnenverblijf gekregen, waar jij ze bij slecht weer ook kan zien! Het binnenverblijf heeft - net als in het in 2020 geopende dwergapenverblijf in het voedselbos - een binnengalerij waar de dieren met minder goede weersomstandigheden zichtbaar zijn.
  • Naast de loslopende apen ontmoet je schildpadden en inheemse diersoorten als ijsvogels en reptielen. Om de lokale natuur en biodiversiteit te stimuleren is er naast een bloemenweide een gracht, een groene brug - bestaande uit stronken, stenen en planten - én een ijsvogelwand.
  • En we doen nog veel meer: we hebben inheemse loofbomen, struiken, planten en bloemen geplant. In totaal plantten we meer nieuwe bomen dan dat we er weghalen. Uitheemse naaldbomen hebben daarbij plaatsgemaakt voor inheemse loofbomen.

Duurzaam bouwen

Apenheul staat voor liefde voor dieren en natuur. Daarom bouwen we zo duurzaam mogelijk. De dierverblijven voldoen aan de laatste inzichten op het gebied van dierenwelzijn en de functionele eisen van onze dierverzorgers. Waar mogelijk hebben we landschappelijke materialen hergebruikt, zoals een aantal grote keien die her en der in het gebied liggen en het hout van de bestaande trail.

Ook het groene karakter van Apenheul staat centraal in het nieuwe gebied. We stimuleren de natuurlijke omgeving en biodiversiteit. Een gedeelte van de uitheemse naaldbomen maakte plaats voor nieuwe, zoveel mogelijk inheemse (loof)bomen en (lage) beplanting, struikgewas en wilde bloemenmengsels.

Mede mogelijk gemaakt door ...

De ontwikkeling van dit nieuwe losloopgebied voor talapoins is mogelijk dankzij een bijdrage van de Vriendenloterij, Vrienden van Apenheul, donateurs en sponsoren. Wil jij ook een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van ons park? Doneer dan eenmalig en steun Stichting Apenheul al vanaf 5 euro.

Samenwerkingen

Om onze plannen te verwezenlijken, werken we samen met architect Martijn de Geus van maison h. Martijn heeft vroeger als gorillaverzorger bij Apenheul gewerkt en deelt zijn liefde voor dieren en natuur als geen ander met ons. Hij heeft ons geholpen - samen met architect Chi Shanming - om alle plannen vorm te geven met aandacht voor onze missie: mensen een bijzondere dag uit bieden om zo de liefde voor de natuur te vergroten. Daarnaast werkten we tijdens de bouw samen met verschillende lokale partners, zoals: Draisma Bouw, Van Mourik Beekbergen, Hollander Techniek, Henny CML en Hellebrekers. 

Kom je snel kijken?

Het prachtig ontwikkelde gebied is in het voorjaar van 2023 opgeleverd. Het gaat erg goed met de franjeapen in het gebied; zij lopen vaak los tussen de bezoekers. Ook de talapoins weten hun weg naar buiten goed te vinden! Volg de laatste ontwikkelingen in Apenheul via Facebook, Instagram of onze nieuwsbrieven.

Ook interessant