berberaap01.jpg

Leuke weetjes...

...en veelgestelde vragen

Altijd al willen weten wat apen eten en hoe we eigenlijk aan al die apen komen? Op deze pagina vind je allerlei weetjes over de dieren die in Apenheul leven.

Hoeveel apensoorten zijn er in Apenheul?

Het aantal verandert nog wel eens, maar op dit moment hebben we 34 apensoorten in Apenheul.

Hoe komen jullie aan de apen?

Tientallen jaren geleden stuurden dierentuinen expedities naar verre landen om dieren voor de dierentuinen te verzamelen. Dit gebeurt gelukkig al lang niet meer! Tegenwoordig willen dierentuinen vooral meehelpen om dieren te beschermen. De apen die in Apenheul leven zijn in de dierentuin geboren.

Wat krijgen de apen te eten?

Iedere aap krijgen een speciaal apendieet. Dat dieet is voor iedere apensoort anders. De meeste apen eten veel groente en vruchten. Zoals andijvie, prei, tomaten, wortelen, druiven, avocado… ga zo maar door. Sommige apen eten graag bladeren. En dwergaapjes en doodshoofdaapjes lusten ook wel insecten.

Veel mensen denken dat apen veel bananen eten. Maar niets is minder waar. Bananen zijn helemaal niet zo goed voor apen. Er zit veel suiker in. De apen in Apenheul krijgen daarom maar heel af en toe een banaantje.

Hoe worden apen naar een andere dierentuin vervoerd?

Als er apen gaan verhuizen naar een andere dierentuin, dan willen wij ze het liefst met de auto brengen. Er gaat dan meestal een verzorger mee, zodat de apen een bekend gezicht zien tijdens de reis en de eerste dagen in hun nieuwe thuis. Want het is natuurlijk best spannend, zo'n verhuizing.

Hoe oud worden apen?

De leeftijd van apen verschilt per soort. Gorilla's, orang oetans en bonobo's kunnen wel 45 tot 50 jaar oud worden. Doodshoofdapen worden ongeveer 20 jaar oud. En een leeuwaapje is met 14 jaar al echt stokoud.

Mogen jullie de apen wel aaien?

Nee, ook de dierverzorgers aaien de apen niet. De apen houden er helemaal niet van om geaaid of vastgepakt te worden. Ze voelen zich dan bedreigd. Daarom laten we de dieren lekker hun gang gaan.