Home Apen-ABC Roodkruinmangabey

Uiterlijk

Hun naam verklapt al een beetje hoe ze eruit zien: bij roodkruinmangabeys is de bovenkant van hun hoofd rood. Verder herken je ze meteen aan hun spierwitte oogleden, die goed opvallen in hun zwarte gezicht. Hierdoor worden ze ook wel “de aap met vier ogen” genoemd. Roodkruinmangabeys hebben verder een lichtgrijze vacht en een heel lange staart met aan het einde een wit plukje. Ze houden hun staart vaak boven hun hoofd.

Leefgebied

Roodkruinmangabeys leven in West- en Centraal Afrika. Om precies te zijn in Nigeria, Kameroen en Gabon. Daar leven ze in tropisch regenwouden, moerasbossen en mangrovebossen.

Leefwijze

Roodkruinmangabeys leven in groepen van 10 à 20 dieren. Eén volwassen mannetje is er de baas. Zowel tussen de mannen als tussen de vrouwen is er een duidelijke hiërarchie. Onderling maken de roodkruinmangabeys indruk op elkaar door voortdurend met hun oogleden te knipperen.

Gedrag

In het wild splitst een groep roodkruinmangabeys zich regelmatig op om op zoek te gaan naar voedsel. Aan het einde van de dag komen ze dan weer samen. Dit noem je ook wel ‘fission-fusion’. Gedurende de dag houden de roodkruinmangabeys wel contact met elkaar. Dat doen ze met geluiden.

Voortplanting

Als de vrouwtjes ongeveer 3 jaar zijn, zijn ze vruchtbaar. Voor de mannetjes is dit duidelijk te zien: ze krijgen dan een flinke, roze zwelling. Als een vrouwtje zwanger is, wordt er na ongeveer 5,5 maand een jong geboren. Als de zonen ongeveer 3 jaar zijn, verlaten ze de groep. De dochters blijven in de groep. De mannetjes sluiten zich aan bij een andere groep. Daar moeten ze hun eigen plek binnen de rangorde zien te bemachtigen.

Situatie in het wild

In het wild worden roodkruinmangabeys bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt door boskap. Ook wordt op de roodkruinmangabeys gejaagd. Gelukkig zijn er verschillende beschermde nationale parken waar ze nog leven.

In Apenheul

De roodkruinmangabeys leven sinds 2016 in Apenheul. We zijn gestart met een groepje van vier dieren. Inmiddels hebben alle vrouwtjes al één of meerdere jongen gekregen en is het inmiddels een behoorlijke groep geworden.

Fokprogramma

Apenheul is onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP) voor roodkruinmangabeys. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden we een genetisch gezonde en demografisch stabiele populatie van deze soort in dierentuinen in stand die als reservepopulatie dient.

Leuke weetjes

  • Als roodkruinmangabeys indruk op elkaar willen maken, doen ze dat met hun ogen: ze knipperen dan razendsnel met hun spierwitte oogleden naar elkaar. Een bijzonder gezicht!
  • Roodkruinmangabeys hebben grote wangzakken. Handig om voedsel in te bewaren en dat later op een rustig moment op te eten!