Apenheul


 

Nieuwe gorillaleider

2018 is een spannend jaar voor de gorilla’s in Apenheul. Gorillaman Bao Bao wordt geïntroduceerd als nieuwe leider van de groep! Zijn komst betekent ook dat onze huidige gorillaleider Jambo naar een andere dierentuin gaat verhuizen. We houden je op deze pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Meer lezen over de komst van Bao Bao en het vertrek van Jambo? In dit uitgebreide achtergrondverhaal leggen we je uit waarom deze wisseling van de macht eigenlijk plaatsvindt.

X

Jambo (25)

 • Geboren:

  18-11-1993 in Krefeld (Duitsland)
 • Geslacht:

  Man
 • Vader:

  Massa
 • Moeder:

  Boma
 • Kinderen:

  Mapasa
  Wimbé
  M’Fugaji
  Iriki
  Tayari
  M’Zungu
  Chama
  Jabari
 • Gearriveerd in Apenheul:

  15-11-2006
Jambo

Jambo is in 1993 geboren in een dierentuin in Krefeld (Duitsland). Op 12-jarige leeftijd verhuisde hij naar Apenheul om zilverrug Bongo op te volgen. Jambo ontwikkelde zich van puberjongen tot een echte zilverrug die de touwtjes in handen heeft. Hij was 13 jaar de leider van de gorillagroep en zorgde in die tijd voor maar liefst 8 gezonde kinderen. In 2018 zal Jambo naar een andere dierentuin verhuizen om plaats te maken voor een nieuwe gorillaleider. Zijn zonen Mapasa, Wimbé en M’Zungu gaan met hem mee.

Wil je meer weten over de komst van Bao Bao en het vertrek van Jambo? Klik hier.

X

Bao Bao (33)

 • Geboren:

  01-01-1985 in het wild
 • Geslacht:

  Man
 • Vader:

  onbekend
 • Moeder:

  onbekend
 • Kinderen:

  geen
 • Gearriveerd in Apenheul:

  19-03-2018
Bao Bao

Bao Bao is in 1985 in het wild geboren. Toen hij nog heel klein was, hebben mensen hem illegaal uit het wild gehaald. Zij hebben hem in 1987 geschonken aan Taipei Zoo in Taiwan. Bao Bao heeft hier jaren alleen geleefd. Hij heeft nog niet eerder een gorillagroep geleid en nog geen kinderen. Op maandag 19 maart 2018 is hij gearriveerd in Apenheul. Hier mag hij de nieuwe leider van de gorillagroep worden én kan hij zich gaan voortplanten. We zijn ontzettend benieuwd hoe hij zich zal ontwikkelen!

Wil je meer weten over de komst van Bao Bao en het vertrek van Jambo? Klik hier.

X

8-12-2018 - #10 Jambo verhuisd

Gorilla Jambo en zijn zonen Mapasa, Wimbé en M'Zungu zijn op zaterdag 8 december verhuisd naar Al Ain Zoo (Arabische Emiraten)!

Op transport

De vier gorillamannen werden per auto en vliegtuig vervoerd in speciale transportkisten. Eén van de gorillaverzorgers is meegereisd en blijft nog een hele week in Al Ain Zoo om de zorg voor de gorilla’s over te dragen. Voor de gorilla's is dit ook wel fijn; zo zien ze tijdens hun reis en de eerste dagen in hun nieuwe onderkomen een bekend gezicht.

Voor het eerst naar buiten

Enkele dagen na hun komst mochten de gorillamannen al voor het eerst hun buitenverblijf verkennen. De gorilla's hebben in Al Ain Zoo een binnen- en buitenverblijf tot hun beschikking. Anders dan in Nederland, zullen ze waarschijnlijk vooral bij warm weer hun binnenverblijf opzoeken. In Al Ain kan het behoorlijk warm zijn en hun binnenverblijf is voorzien van airconditioning.

X

12-10-2018 - #9 Afscheid Jambo

Dertien jaar geleden kwam hij als jonge puber en onervaren leider naar Apenheul: gorilla Jambo. Inmiddels weegt hij 200 kilo, is hij vader van 8 kinderen en één van de iconen van Apenheul. Toch gaat Jambo Apenheul binnenkort verlaten, om plaats te maken voor zijn opvolger Bao Bao. Op 19 oktober kan je afscheid van hem nemen tijdens een speciale gorillapresentatie om 14.00 uur op de Bongo Bonde.

Presentatie

De gorillapresentatie staat helemaal in het teken van het vertrek van Jambo en zijn zonen. De gorilla’s worden gevoerd terwijl de dierverzorgers terugblikken op 13 jaar gorilla’s onder leiding van Jambo. Ook kunnen bezoekers in het park voor € 1,- verschillende Jambo-artikelen maken. De opbrengst hiervan gaat 100% naar het Apenheul Natuurbehoudfonds. Daarmee beschermt Apenheul wereldwijd apen en hun leefgebied in het wild. Bovendien krijgen alle kinderen die Apenheul op 19 oktober bezoeken een Jambo-poster in de souvenirshop cadeau. 

Veiling

Naast bovengenoemde activiteiten veilen we op Marktplaats een exclusief schilderij van Jambo. Dit schilderij is gemaakt door de Apeldoornse kunstenares Gonny de Weerd. Zij heeft een prachtig portret van Jambo geschilderd met de restanten van Apenheul’s Lazy Monkey koffie. Heel exclusief dus! Ook de opbrengst van de veiling gaat 100% naar het Apenheul Natuurbehoudfonds.

Vertrek

Jambo verhuist tijdens de wintersluiting van Apenheul met drie zonen naar een andere dierentuin. De exacte verhuisdatum is nog niet bekend, maar wat zeker is, is dat de vier mannen vóór het nieuwe Apenheul seizoen in 2019 vertrokken zijn.

X

22-6-2018 - #8 Wennen

Het is tijd voor een update over Bao Bao! Hij is alweer een paar maanden in Apenheul. En dat is best even wennen voor hem. Hoe gaat het nu met hem?

Even wennen

Bao Bao woonde jarenlang in Taipei Zoo (Taiwan). Inmiddels begint het tweede gorilla-eiland in Apenheul steeds vertrouwder voor hem te worden. Hier brengt hij de tijd door met de drie gorillavrouwen Mandji, Mintha en M’Fugaji. Ook voor deze dames is zo’n nieuwe man best even wennen. Maar inmiddels tonen Bao Bao en de dames al wat meer interesse in elkaar. En dat is fijn, want we hopen dat Bao Bao in de toekomst natuurlijk voor gezonde gorillakinderen gaat zorgen. Maar zo ver is het nu nog niet.

Vertrouwen opbouwen

Verschillende bezoekers hebben al een glimp opgevangen van de imposante zilverrug. Bao Bao loopt namelijk steeds vaker op zijn eiland rond. Hij vindt het ook nog prettig om zo nu en dan wat tijd binnen door te brengen. De dierverzorgers geven hem die ruimte ook. Een aantal uren per dag zit Bao Bao buiten op het eiland. De dierverzorgers doen de schuif naar het binnenverblijf dan dicht. Op andere momenten blijft de schuif juist weer open. Zo geven de dierverzorgers hem langzaam maar zeker het vertrouwen dat hij zelf naar binnen en naar buiten kan. De ene keer zal je Bao Bao dus beter kunnen zien dan de andere keer.

Hoe is het met Jambo?

Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor de verhuizing van Jambo en zijn zonen in volle gang. We hebben een nieuw verblijf voor de vier mannen op het oog, maar kunnen nog niet zeggen wanneer en waarheen de mannen vertrekken. Dat heeft allemaal te maken met de vele regels rondom de verhuizing van gorilla’s. Met Jambo en de andere 9 gorilla’s in Apenheul gaat het goed. Zij zitten op het grote gorilla-eiland en zijn dagelijks te zien voor bezoekers. Ook komen zij gewoon naar de gorillavoederingen. Pas als Jambo en zijn zonen zijn verhuisd, zal Bao Bao kennismaken met de andere gorilla’s en langzaam zijn plek innemen op het grote gorilla-eiland.

 

 

 

 

 

 

X

24-4-2018 - #7 Buiten

Ja, het is zover! Onze nieuwe gorillaleider Bao Bao is vandaag voor het eerst zichtbaar voor het grote publiek. Nadat hij op 19 maart in ons park arriveerde, mocht hij de afgelopen maand wennen aan zijn nieuwe binnenverblijf en kennismaken met de eerste gorillavrouwen. Dit is goed verlopen. Daarmee is de volgende stap van zijn introductie als nieuwe leider aangebroken: Bao Bao mag voor het eerst naar buiten op een tweede gorilla-eiland.

Nieuwe omgeving

Bao Bao komt uit Taipei Zoo in Taiwan, waar hij jarenlang alleen leefde. Het buitenleven is voor Bao Bao niet nieuw, maar het leven op een eiland met een gracht eromheen wel. De komende periode mag hij hier dan ook rustig aan wennen. Daarbij heeft hij ook de keuze heeft om van zijn binnenverblijf gebruik te maken. Dit alles doet hij in het bijzijn van de drie gorillavrouwen waar hij de afgelopen tijd succesvol mee heeft kennisgemaakt: Mintha, Mandji en M’Fugaji.

Jambo

Op dit moment is huidige gorillaleider Jambo ook nog in Apenheul. Hij verblijft samen met de overige 9 gorilla’s op het grote gorilla-eiland en is dus ook gewoon zichtbaar voor het publiek. Jambo verhuist in de winterperiode van Apenheul (november 2018 - maart 2019) naar Al Ain Zoo in de Verenigde Arabische Emiraten. Drie van zijn zonen gaan met hem mee. Na hun vertrek zal Bao Bao kennis gaan maken met de overige gorilla’s en het leiderschap van Jambo overnemen.

Fokprogramma

De wisseling van de leider heeft alles te maken met het fokprogramma voor gorilla’s in dierentuinen, waar Apenheul onderdeel van is. Om genetisch gezonde groepen in stand te houden, is het tijd voor nieuw bloed in de gorillagroep in Apenheul. Jambo was de afgelopen 13 jaar de leider en zorgde in die tijd voor maar liefst 8 kinderen. Daarmee zijn zijn genen goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in dierentuinen. Om inteelt in de groep in Apenheul te voorkomen, zal hij samen met zijn zonen verhuizen naar een andere dierentuin. Daar zal het viertal verder gaan als mannengroep, wat in het wild en in andere dierentuinen vaker voorkomt. 

Bewuste keuze

De keuze voor Bao Bao is gemaakt om verschillende redenen. Zo heeft Bao Bao nog niet eerder voor kinderen gezorgd. Daardoor is hij heel belangrijk voor het fokprogramma voor gorilla’s, want zijn genen komen nog niet voor onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Bovendien heeft hij jarenlang alleen geleefd. In Apenheul kan hij onderdeel worden van een grote, sociale groep gorilla’s en zich gaan voortplanten. 

X

12-4-2018 - #6 M'Fugaji

Nieuwe ontwikkelingen! Op 12 april mocht gorilladame M’Fugaji kennismaken met Bao Bao. M’Fugaji is de dochter van Mintha. Ze is erg geïnteresseerd in Bao Bao en zoekt hem actief op. Bao Bao imponeerde haar en gaf een paar flinke duwen, maar M’fugaji stond haar mannetje wel.

X

22-3-2018 - #5 Mandji

Een paar dagen na de aankomst van Bao Bao mag de tweede gorilladame kennismaken met Bao Bao. Dat is Mandji.

De situatie tussen haar en Bao Bao is vrij rustig. Inmiddels zitten Bao Bao, Mintha en Mandji met z’n drieën in één verblijf. Dat gaat allemaal goed. Aan de andere kant van het verblijf zit Jambo met de rest van de gorilla’s. Jambo is na de aankomst van Bao Bao wel wat onrustig door alle veranderingen, maar inmiddels is Apenheul weer open voor bezoekers en zit hij weer lekker buiten op zijn deel van het gorilla-eiland.

Bao Bao verblijft nog achter de schermen met Mintha en Mandji.

X

20-3-2018 - #4 Mintha

Na zijn aankomst is Bao Bao heel rustig en relaxed. Daarom mag hij al vrij snel (nadat hij zijn nieuwe verblijf heeft verkend) kennismaken met de eerste gorilladame uit de groep. Dat is Mintha.

Mintha staat bekend om haar rustige karakter en mag daarom als eerste bij Bao Bao in het verblijf. Bao Bao reageert hierop zoals een gorillaman dat hoort te doen: door haar te imponeren en duidelijk te maken dat hij de baas is. Dat is normaal gedrag als gorillamannen voor het eerst kennismaken met een vrouw. En het is ook normaal dat dit vaak gepaard gaat met het uitdelen een paar flinke tikken.

Mintha reageert gelukkig goed op Bao Bao. Ze heeft dit al eerder meegemaakt (bijvoorbeeld bij de introductie met Jambo) en staat haar mannetje. Op de dagen die volgen zitten de twee rustig bij elkaar in het verblijf. Dat gaat allemaal prima!

X

19-3-2018 - #3 Hij is er!

Groot nieuws! Gisteren is onze nieuwe gorillaleider Bao Bao gearriveerd! De 33-jarige zilverrug uit Taipei Zoo in Taiwan gaat onze huidige gorillaleider Jambo opvolgen. Dit heeft alles te maken met het internationale fokprogramma voor gorilla’s in dierentuinen, waar Apenheul onderdeel van is. Voorlopig verblijft Bao Bao nog achter de schermen. Inmiddels is hij geïntroduceerd met gorillavrouw Mintha. De komende tijd mag hij stap voor stap kennismaken met de andere gorillavrouwen.

Bewuste, spannende keuze

De keuze om Bao Bao te introduceren als nieuwe leider van de gorilla’s, is een bewuste, maar ook spannende keuze. Bao Bao heeft nog nooit eerder een gorillagroep geleid en zich niet eerder voortgepland. Toch zijn dit juist belangrijke redenen voor zijn komst naar Apenheul.

Frank Rietkerk, zoölogisch directeur van Apenheul en coördinator van het fokprogramma voor gorilla’s: “Bao Bao heeft in Taipei Zoo jarenlang alleen geleefd. In Apenheul kan hij onderdeel worden van een grote, sociale groep gorilla’s en zich gaan voortplanten. Bao Bao speelt een heel belangrijke rol binnen het fokprogramma. Zijn genen komen nog niet voor onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. En die zijn erg belangrijk om genetisch gezonde groepen gorilla’s in dierentuinen stand te houden. We zijn dus ontzettend benieuwd hoe hij zich de komende tijd gaat ontwikkelen.”

Taipei Zoo

De keuze voor Bao Bao is niet zomaar gemaakt. Onze gorillaverzorgers zijn in 2017 al naar Taipei Zoo gereisd om Bao Bao te observeren en te helpen met zijn dagelijkse verzorging. Dit was belangrijk om meer te weten te komen over Bao Bao en zijn achtergrond. Dat neemt niet weg dat de introductie spannend zal worden. Frank: “Gelukkig hebben we in Apenheul sinds 1976 ervaring met het houden van gorilla’s. Als echte apenexpert vinden wij deze uitdaging er één die voor ons is weggelegd.”

Vertrek Jambo

Ook de reden van het vertrek van onze huidige gorillaleider Jambo heeft alles de maken met het fokprogramma voor gorilla’s. In de afgelopen 13 jaar zorgde Jambo voor maar liefst 8 gezonde kinderen. Zijn genen zijn dus goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Ook willen we voorkomen dat Jambo met zijn dochters gaat paren. De gorillavrouwen in Apenheul krijgen nu al een tijdje de anticonceptiepil, maar voor het welzijn van de groep is het niet goed als er te lang geen kinderen worden geboren. Daarom is het tijd voor een nieuwe man in de groep.

X

20-2-2017 - #2 Taipei Zoo

Meewerken en observeren

Bij de introductie van een nieuwe gorillaman is het heel belangrijk om meer te weten te komen over zijn achtergrond, gedrag en karakter. Daarom zijn twee gorillaverzorgers van Apenheul in 2017 naar Taipei Zoo (in Taiwan) gereisd. Om Bao Bao beter te leren kennen, hebben zij meegewerkt met de verzorgers daar. Ook hebben ze Bao Bao uitgebreid geobserveerd. Zo zijn ze een heleboel over Bao Bao te weten gekomen. De dierverzorgers hielden een positief gevoel over aan hun bezoek aan Bao Bao. Zijn gedrag, houdingen en geluiden waren zoals die van een echte zilverrug horen te zijn!

Nieuw dieet

De gorillaverzorgers hadden wel één bedenking. Bao Bao woog slechts 123 kilo. Ter vergelijking: een zilverrug weegt gemiddeld zo’n 180 kilo. Voordat Bao Bao naar Apenheul zou kunnen verhuizen, moest hij dus eerst aankomen. Daarom heeft hij een speciaal dieet gekregen. Inmiddels weegt hij 170 kilo en is hij sterk genoeg. Voordat hij écht naar Apenheul komt, moet er nog veel papierwerk in orde worden gemaakt. Er zijn namelijk heel veel regels verbonden aan het verhuizen van een gorilla (gelukkig maar). We zijn ontzettend benieuwd hoe zijn reis gaat verlopen en hoe hij zijn nieuwe thuis zal vinden.

X

10-10-2014 - #1 Nieuwe man

Fokprogramma

De komst van Bao Bao en het vertrek van Jambo hebben alles te maken met het fokprogramma voor gorilla’s, waar Apenheul onderdeel van is. Fokprogramma’s zorgen ervoor dat er genetisch gezonde groepen gorilla’s in dierentuinen blijven bestaan. Dat betekent dat er regelmatig gorilla’s van de ene naar de andere dierentuin verhuizen. Dit wordt bepaald door de coördinator van het fokprogramma en een speciale commissie.

Waarom Bao Bao?

De keuze voor Bao Bao is een bewuste, maar ook spannende keuze. Bao Bao heeft namelijk nog nooit eerder een gorillagroep geleid en nog geen kinderen. Hierdoor speelt hij een heel belangrijke rol binnen het fokprogramma. Zijn genen komen namelijk nog niet voor onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. In Apenheul kan Bao Bao een gorillagroep leiden én voor kinderen zorgen. Dat is goed voor zijn eigen welzijn, maar ook voor dat van de gorilla’s in Apenheul. We gaan daarmee een heel spannend jaar tegemoet, want het is de grote vraag hoe Bao Bao zich gaat ontwikkelen. Maar als echte apenexpert met jarenlange ervaring in het houden van gorilla’s gaan we de introductie met vertrouwen tegemoet!

En Jambo?

De komst van Bao Bao betekent dat gorilla Jambo gaat verhuizen. Jambo was 13 jaar de leider van de gorilla’s in Apenheul en zorgde voor maar liefst acht gezonde kinderen. Zijn genen zijn dus goed vertegenwoordigd onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Bovendien moeten we voorkomen dat hij met zijn dochters gaat paren. De gorillavrouwen in Apenheul krijgen al een paar jaar de anticonceptiepil. Maar voor het welzijn van een gorillagroep is het niet goed als er te lang geen kinderen worden geboren. Nieuw bloed in de groep is dus belangrijk. Jambo verhuist tijdens de winterperiode van Apenheul (november 2018 - maart 2019) naar Al Ain Zoo in de Verenigde Arabische Emiraten. Zijn zonen Wimbé, Mapasa en M’Zungu gaan met hem mee. Zij zullen verder leven als mannengroep.

X
 • Jambo (25)

  • Geboren:

   18-11-1993 in Krefeld (Duitsland)
  • Geslacht:

   Man
  • Vader:

   Massa
  • Moeder:

   Boma
  • Kinderen:

   Mapasa
   Wimbé
   M’Fugaji
   Iriki
   Tayari
   M’Zungu
   Chama
   Jabari
  • Gearriveerd in Apenheul:

   15-11-2006
  Jambo

  Jambo is in 1993 geboren in een dierentuin in Krefeld (Duitsland). Op 12-jarige leeftijd verhuisde hij naar Apenheul om zilverrug Bongo op te volgen. Jambo ontwikkelde zich van puberjongen tot een echte zilverrug die de touwtjes in handen heeft. Hij was 13 jaar de leider van de gorillagroep en zorgde in die tijd voor maar liefst 8 gezonde kinderen. In 2018 zal Jambo naar een andere dierentuin verhuizen om plaats te maken voor een nieuwe gorillaleider. Zijn zonen Mapasa, Wimbé en M’Zungu gaan met hem mee.

  Wil je meer weten over de komst van Bao Bao en het vertrek van Jambo? Klik hier.

 • Mandji (43)

  • Geboren:

   01-01-1975
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   onbekend
  • Moeder:

   onbekend
  • Kinderen:

   Nemsi
   Mapasa (pleegkind)
   Iriki
  • Gearriveerd in Apenheul:

   28-02-1975
  Mandji

  Jarenlang was het een mysterie wie de echte moeder van Mapasa was: Mandji of Kisiwa. Eén van hen kreeg een doodgeboren jong, de andere een zoontje. DNA onderzoek maakte duidelijk dat Mandji vlak nadat ze een miskraam kreeg de baby van Kisiwa heeft overgenomen en opgevoed als haar eigen jong.

  Te herkennen aan:

  • Gitzwarte vacht en gezicht
  • Heeft een beetje een bolle rug als ze loopt
 • Mintha (44)

  • Geboren:

   01-01-1974
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   onbekend
  • Moeder:

   onbekend
  • Kinderen:

   M’Fugaji
  • Gearriveerd in Apenheul:

   28-02-1975
  Mintha

  Mintha staat laag in rang. Ze houdt zich wat afzijdig en zit meestal aan de rand van de groep. Ze houdt van eten en dat is ook wel te zien aan haar bolle buik.

  Doordat Mintha vroeger veel stress heeft ervaren, zie je haar soms ‘bellen’. Ze zit dan met haar hand aan haar oor. Een gewoonte die ze aan die periode over heeft gehouden.

  Te herkennen aan:

  • Grijze vacht
  • Lang, rimpelig gezicht
  • Bolle buik
 • Lobo (45)

  • Geboren:

   28-03-1973
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   onbekend
  • Moeder:

   onbekend
  • Kinderen:

   Wimbé
   Jabari
  • Gearriveerd in Apenheul:

   28-02-1975
  Lobo

  Lobo was de oudste van de groep en een ervaren moeder. Door haar jarenlange ervaring is ze een makkelijke moeder geworden, die haar kinderen heel vrij laat. Jabari is daardoor al heel ondernemend. Dankzij de geboorte van Jabari steeg Lobo overigens in rang. Dat weerhield haar er echter niet van om ook veel om te gaan met een dame die laag in rang staat: Mintha. Lobo overleed in 2015 op 42-jarige leeftijd in Apenheul.

  Te herkennen aan:

  • Grijze, pluizige bakkebaarden
  • Vriendelijke uitstraling
 • Kisiwa (21)

  • Geboren:

   17-05-1997 in Apenheul
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   Bongo
  • Moeder:

   Dalila
  • Kinderen:

   Mapasa
   Chama
  Kisiwa

  In tegenstelling tot haar jongere zus Gyasi is Kisiwa onzeker. Ze is wat argwanend en erg op zichzelf. Een einzelganger, die niet erg betrokken is bij de andere gorilla's. Toch was ze één van Jambo’s favorieten en heeft het recht om dicht bij hem in de buurt te zitten. In 2016 is Kisiwa verhuisd naar een andere dierentuin.

  Te herkennen aan:

  • Bruine vacht boven de ogen
  • Smaller gezicht dan Gyasi
  • Niet te doorgronden blik in haar ogen
  • Onderlip pruilt een beetje
 • Gyasi (16)

  • Geboren:

   29-04-2002 in Apenheul
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   Bongo
  • Moeder:

   Dalila
  • Kinderen:

   Tayari
  Gyasi

  Gyasi is brutaal en altijd in voor apenstreken. Sinds ze Tayari heeft is ze wel wat rustiger geworden, maar vindt in haar dochter ook een leuke speelkameraad. Anders dan haar zus Kisiwa heeft Gyasi niet zo’n sterke band met Jambo en staat daardoor laag in rang. Desondanks stelt ze zich niet onderdanig op naar de andere vrouwen.

  Te herkennen aan:

  • Bruine vacht boven de ogen
  • Lijkt op Kisiwa, maar heeft een voller gezicht
  • Pluizige bakkepaarden
  • Beetje gedrongen lichaam
 • Nemsi (17)

  • Geboren:

   23-08-2001 in Apenheul
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   Bongo
  • Moeder:

   Mandji
  • Kinderen:

   M'Zungu
  Nemsi

  Nemsi werd in 2011 voor het eerst moeder. Ze is wat voorzichtig, ook als het om het opvoeden van haar kind gaat. Ze kan het nog steeds heel goed vinden met haar eigen moeder, Mandji. Als er een conflict is, dan kiezen de dames partij voor elkaar. Dat wil niet zeggen dat ze onderling nooit mot hebben. Is dat het geval, dan is moeder Mandji nog altijd de baas.

  Te herkennen aan:

  • Gitzwarte vacht en gezicht
  • Lijkt op haar moeder Mandji, maar is nog iets donkerder
 • Iriki (7)

  • Geboren:

   10-01-2011 in Apenheul
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   Jambo
  • Moeder:

   Mandji
  Iriki

  Iriki is de oudste van de gorilla-ukkies die geboren werden tijdens de gorillababyboom in 2011. Ze is graag in de buurt van haar vader en is daar dan ook regelmatig te vinden.

  Te herkennen aan:

  • De haren rond haar gezicht lijken recht afgeknipt
 • Mfugaji (9)

  • Geboren:

   10-04-2009 in Apenheul
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   Jambo
  • Moeder:

   Mintha
  Mfugaji

  M’Fugaji is de clown van de groep. Niet alleen met (jonge) soortgenoten, maar ook in haar eentje vermaakt M’Fugaji zich prima. De zandbak is één van haar favoriete speelplekken. Ze gooit het zand omhoog en laat het als een douche over zich heen vallen. Een groot genot om naar te kijken.

  Te herkennen aan:

  • Rose vingertop aan haar rechterduim
  • Grijze vacht op haar rug
  • Rimpels in haar gezicht
  • Kleiner dan Wimbé en Mapasa, maar groter dan de kleuters
 • Jabari (5)

  • Geboren:

   22-12-2012 in Apenheul
  • Geslacht:

   Man
  • Vader:

   Jambo
  • Moeder:

   Lobo
  Jabari

  Jabari is de jongste gorilla in Apenheul, maar dat maakt hem niets uit. Hij is al erg ondernemend en vindt het leuk om met zijn oudere broers en zussen te spelen. Hij voelt zich zelfs zo stoer dat hij soms dingen doet waarvoor hij eigenlijk te klein en te onervaren is.

  Te herkennen aan:

  • Kleinste van allemaal
  • Zit nog veel bij zijn moeder Lobo
 • Wimbe (10)

  • Geboren:

   12-04-2008 in Apenheul
  • Geslacht:

   Man
  • Vader:

   Jambo
  • Moeder:

   Lobo
  Wimbe

  Wimbé is een echte waterrat. Soms staat hij zelfs tot aan zijn oksels in het water. Je vindt hem aan het einde van de dag vaak op een stronk aan de waterkant bij Jambo's Place. Hij past regelmatig op zijn broertje Jabari. Daar zit hij dan liefdevol mee te kneuvelen en te kroelen, terwijl hij zich soms ook heel stoer kan gedragen.

  Te herkennen aan:

  • Lichter van kleur dan Mapasa
  • Ook iets ronder dan Mapasa
  • Groter dan M’fugaji, maar kleiner dan een volwassen vrouw
 • Chama (7)

  • Geboren:

   23-07-2011 in Apenheul
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   Jambo
  • Moeder:

   Kisiwa
  Chama

  Chama’s moeder Kisiwa was in het begin heel beschermend. Ze liet haar dochter niet zomaar alleen op pad gaan. In de ontwikkeling liep Chama daardoor wat achter op de andere gorillababy’s. Na een jaar liet Chama zich niet meer tegenhouden en speelt er nu op los. Vooral met haar halfzusje en nichtje Tayari kan ze het heel goed vinden.

  Te herkennen aan:

  • Tenger lichaam
  • Lijkt op moeder Kisiwa
  • Smal gezicht
  • Brutale uitstraling
 • Mapasa (11)

  • Geboren:

   15-10-2007 in Apenheul
  • Geslacht:

   Man
  • Vader:

   Jambo
  • Moeder:

   Kisiwa (maar opgevoed door Mandji)
  Mapasa

  Mapasa is op een leeftijd dat hij begint te puberen en het witte plukje op zijn stuitje vervaagt. Daardoor is Jambo niet zo mild meer voor hem. Zo mag hij geen eten meer afpakken, terwijl Jambo dat eerder nog wel goed vond. Mapasa moet dus leren zich te gedragen. Deze verandering maakt hem wat onzeker, waardoor hij zich wat afzijdig van de groep houdt. Hij zoekt dan steun bij zijn (pleeg)moeder Mandji en bij Nemsi.

  Te herkennen aan:

  • Donkerdere vacht dan Wimbé
  • Smal gezicht
  • Grootste van de jonge gorilla's
 • Tayari (7)

  • Geboren:

   23-02-2011 in Apenheul
  • Geslacht:

   Vrouw
  • Vader:

   Jambo
  • Moeder:

   Gyasi
  Tayari

  Tayari is erg ondeugend en ondernemend, net als haar moeder Gyasi. Ze wordt heel vrij gelaten en slooft zich, samen met haar speelkameraad Chama, graag uit tijdens de gorilla voederpresentatie. Ze hebben heel goed door dat als ze iets ondeugends doen, hun publiek daarop reageert.

  Te herkennen aan:

  • Lijkt op moeder Gyasi
  • Vol gezicht
  • Brutale uitstraling
 • Mzungu (7)

  • Geboren:

   26-06-2011 in Apenheul
  • Geslacht:

   Man
  • Vader:

   Jambo
  • Moeder:

   Nemsi
  Mzungu

  M’Zungu is het eerste kind van Nemsi. In het begin was Nemsi nog wat onzeker en hield haar zoon dicht in de buurt. Ze had altijd wel een arm of been vast, ook als hij met zijn leeftijdsgenoten wilde spelen. Inmiddels is M’Zungu een stuk zelfstandiger geworden, maar nog wel een beetje een moederskindje.

  Te herkennen aan:

  • Forser dan de meisjes van zijn leeftijd
  • Hoog voorhoofd
  • Heeft één roze vinger
 • Bao Bao (33)

  • Geboren:

   01-01-1985 in het wild
  • Geslacht:

   Man
  • Vader:

   onbekend
  • Moeder:

   onbekend
  • Kinderen:

   geen
  • Gearriveerd in Apenheul:

   19-03-2018
  Bao Bao

  Bao Bao is in 1985 in het wild geboren. Toen hij nog heel klein was, hebben mensen hem illegaal uit het wild gehaald. Zij hebben hem in 1987 geschonken aan Taipei Zoo in Taiwan. Bao Bao heeft hier jaren alleen geleefd. Hij heeft nog niet eerder een gorillagroep geleid en nog geen kinderen. Op maandag 19 maart 2018 is hij gearriveerd in Apenheul. Hier mag hij de nieuwe leider van de gorillagroep worden én kan hij zich gaan voortplanten. We zijn ontzettend benieuwd hoe hij zich zal ontwikkelen!

  Wil je meer weten over de komst van Bao Bao en het vertrek van Jambo? Klik hier.